Mi is az a Web-Jog?

Web-Jog alatt az Internetes kereskedelemi vállalkozásokra vontkozó magyar törvényeket, rendeleteket és hatósági állásfoglalásokat, valamint a mindezekkel kapcsolatban - bírósági ítéletekben - kifejtett jogi elvárások öszességét kell érteni.

Az általunk e témában - több 100 óra alatt - feldolgozott mintegy 10 magyar törvény, 3 rendelet, számos hatósági határozat, állásfoglalás, tájékoztató, EU vélemények, EU irányelvek, EU rendeletek, bírósági ítéletek, beszámolók és több szakmai oldal alapján, a témában megírt több szakmai könyv mellett közel 10 éves megfelelési és webfejlesztői tapasztalat és gyakorlat az, amit segítségként fel tudunk ajánlani.

Mi nem paragrafusok sokaságával próbáljuk elvarázsolni partnereinket és bizonygatni, hogy értünk a témához, hanem gyakorlati szakemberként - a hatóságok "gyakorlati útmutatóit" követve - arra koncentrálunk, hogy megmutassuk, hogy a fejlesztők miként tudják úgy elkészíteni, kivitelezni weboldalaikat, hogy az jogszerű legyen!

A fejlesztő cégeknek "nem tesz jót", ha egy - bírságot és akár a weboldal átmeneti leállítását is magával hozó - hatósági vizsgálat során derül ki, hogy olyan weboldalt adtak el, ami nem felel meg a jogszabályoknak és azt sem teszi lehetővé, hogy az azt megvásárló ügyfél megfelelhessen!
 
 

Erről lehet, hogy nem tudsz


A hatóságok egyre több energiát fektetnek abba, hogy a fogyasztók tisztában legyenek jogaikkal, tudják mit várhatnak el az Internetes vásárlások során a vállalkozásoktól. Ennek egyik eredménye, hogy 2015 évben több, mint hatszorosára nőtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság adatvédelemmel kapcsolatosan iktatott ügyeinek a száma (és nem mellesleg az egy "főre"/megbírságolt adatkezelőre eső bírság összege megközelítette az 5 millió forintot!).
(2015 évben 3680 iktatást igénylő ügy; 920 db vizsgálati eljárás alá vont ügy)

Valódi veszélyben vannak a weboldalak üzemeltetői! (és így a webfejlesztők is?!)

Az online kereskedő vállalkozások nem tudják, minek és miként is felelhetnének meg, sőt sokan még arról sem hallottak, hogy egyátalán bárminek meg kellene felelni.
100 megkérdezettből 99 vállalkozás a webfejlesztőtől várja el, hogy az általa megvásárolt weboldal jogszerű legyen és biztosítsa a vállalkozása jogi megfelelhetőségét is!

Magyarországon jelenleg az általunk vizsgált weboldalak 89%-a tartalmaz 3-nál is több kritikus hibát, amiből akár 1 is elég a hatósági bírsághoz (tekintve, hogy ezen hiányosságok minden esetben jogsértő magatartáshoz vezetnek)!
 

Hogyan tudunk segíteni neked?


1.) Díjmentesen ellenőrizzük az eddig elkészített weboldalaidat

Díjmentesen ellenőrizzük (az ún. Web-Jogi Villámfelmérés során) az ügyfeleid weboldalait és jelezzük feléd, hogy mely weboldalak veszélyeztetik leginkább ügyfeledet és téged (mint webfejlesztőt).

Tegyél egy próbát!
Válasszd ki 3 ügyfeledet, küld át nekünk a weboldalának webcímét és elküldjük neked lista szerűen a hiba/hiányosságok listáját!


2.) Díjmentes oktatást tartunk neked,
így tudni fogod, hogy mire kell figyelned a jövőben

Díjmentesen és emberi nyelven mondjuk el neked - skype, viber, mobil - a legfontosabb dolgokat a megfeleléssel kapcsolatban.
Közvetlen segítségedre Gecsei György lesz, aki a Web-Jogi Alapkönyv, a Web-Jogi Műszaki Megfelelési Kézikönyv és további 4 szakmai kézikönyv és eBook csomag szerzője, aki maga is webfejlesztő és szoftvertervező, és aki maga is évek óta gyakorolja sikerrel a megfeleltetést.

Egy "ELIT" kör tagja leszel
Szerencsédre jelenleg nagyon kevés webfejlesztő van (beleértve a legnagyobbakat is!), aki teljes körű ismeretekkel rendelkezik a web-jogi megfelelést illetően!
Használd ki ezt az előnyt és ezirányú tudásoddal emelkedj ki a webfejlesztők tömegéből, csatlakozz azon webfejlesztők köréhez, akik az ebben a témában szerzett tudásukkal minőségibb szolgáltatást nyújtanak, megnövelve ezzel munkájuk értékét és árbevételüket. 
 

Miért éri meg nekünk, hogy díjmentesen segítünk neked?


1.) Elvégezzük a Web-Jogi Auditot

Miután jeleztük neked, hogy mely weboldalak hibásak vagy hiányosak, a hibás/hiányos weboldallal rendelkező ügyfeleidnek lehetőségük van a hibák kijavítását kérni tőled.
Ahhoz, hogy el tudd végezni a javításokat (tudd, hogy mit és hogyan kell javítani), ismerned kell a hibák pontos helyét és a megoldást is.
Ezeket az információkat mi megadjuk neked - de csak - azon ügyfelek esetében, akik az elsődleges ellenőrzést (Villámfelmérést) követően megrendelték az ún. Web-Jogi Audit szolgáltatásunkat.
Az Audit díja egységesen 20.000 Ft+áfa. Az Audit végén készítjük el a neked szóló, javítási tájékoztatót.

2.) Elkészítjük a Web-Jogi Dokumentumokat

A Web-Jogi megfeleléshez alapvetően kétféle területen kell lépéseket tenni:
a.) a weboldalon el kell végezni a szükséges módosításokat (új checkboxok, feliratok, szövegezések, visszaigazoló email tartalma, fuvarozási korlát, ár, elállás, stb.), hogy az biztosítsa az ügyfélnek a jogszerű működtetést;
b.) el kell készíteni a weboldal dokumentásióit (ÁSZF, Adatkezelési Tájékoztató, Elállási/Felmondási Nyilatkozat és további 5-féle tájékoztató) valamint szükség esetén be kell jelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba az adatkezeléseket.
Mivel ezen munkák egyediek, az ügyfélre szabva kell mindent elkészíteni, ezért ezen szolgáltatásunk díja a Web-Jogi Audit után kerül csak megállapításra, amikor már látható, mit is kell pontosan elkészítenünk.

Ezen díjakat az ügyfél megrendelése alapján közvetlenül az ügyfél fizeti felénk, így mi is megtaláljuk az együttműködésben a számításunkat. Nekünk megéri az, ha képzett webfejlesztőkkel dolgozunk együtt, neked pedig meg fogja érni, ha az ügyfeleid és így te is biztonsággal és nyugalommal álltok egy-egy hatósági vizsgálat elé.


 
 

Előnyök fejlesztőknek és ügyfeleknek:

Te, mint webfejlesztő, a webjogi megfeleltetéssel már meglévő ügyfeleidtől többlet árbevételhez jutsz (a módosítások elvégzésével)
Az ügyfelek értékelni fogják, hogy jogilag biztonságba helyezed őket, ami növeli a hűséget az irányodba
egy esetleges ellenőrzés kapcsán nem kerül az összes eddigi ügyfél bajba
(a Hatóság vizsgálhatja a webfejlesztő cég ügyfeleinek listáját és ha típushiba van, az összes céget eljárás alá vonhatja, ami mindenképp a fejlesztő cég rossz hírét fogja eredményezni, de akár a cég végét is jelentheti)
egy esetleges - olyan ügyfélnél bekövetkezett ellenőrzésnél, akik nem kérték előre a webjogi megfelelést - és esetleges bírsághatározat kiállítását követően a webfejlesztő pontosan tudja, miként lehet megfelelni a Hatósági határozatban felsorolt hiányosságoknak.
Mivel a javítások elvégzésére csak 30 nap áll rendelkezésre, ha akkor kezdene el utána járni a webfejlesztő cég a megfelelés mikéntjének, biztosan nem tudná elvégezni a javításokat a 30 napon belül, ami pedig a Hatósággal történő nem együttműködés jele, bírságnövelő tételként fog megjelenni és az ügyfél még nagyobb bajban lesz. A felkészült webfejlesztőket ez a veszély nem fenyegeti!
Az ügyfél pedig nyugodtan dolgozhat, nem kell tartania a hatósági ellenőrzésektől.
Az ügyfél egy esetlegesen feltárt hiányosság (mert ez lehetséges, amennyi ellenőr, annyi féle "apró" elvárás) esetén maximum hiánypótlásra kap felszólítást, bírsághatározatot nem fog kapni, mivel a kardinális megfelelési pontok egészen biztosan rendben lesznek.

 
 

Javaslatunk
(így kezdd ügyfeleid web-jogi megfelelését rendbe tenni)


1.) Készíts listát az eddigi ügyfeleidről
2.) Tedd őket a következő 3 kategória egyikébe
a) bemutatkozó oldalak (árak, feliratkoztatás, regisztráció és értékesítés nélkül)
b) promóciós és/vagy feliratkozó oldalak (értékesítés nélkül, regisztrációval vagy hírlevél feliratkoztatással)
c) értékesítő weboldalak, webshopok
*Az a) pontban lévő weboldalaknál csak az Impresszumot kell jogszerűen elkészíteni, a b) pontban lévőknél az adatkezeléssel kell foglalkozni (tájékoztató, hozzájárulás és NAIH bejelentés) és végül a c) pontban lévőknél mindenre szükség van (teljes fogyasztóvédelmi és adatvédelmi megfelelés).
3.) A b) és c) pontban lévő ügyfeleknél javasolt első lépésben egy Web-Jogi Auditot elvégeztetni, majd az Audit eredményeként elvégezni a szükséges módosításokat.
*Az auditot úgy áraztuk be, hogy a kisebb vállalkozások részére is elérhető legyen. Az audit eredményeként pontosan tudni fogod, hogy MIT kell javítanod. Amennyiben már részt vettél oktatásunkon vagy megvásároltad a Web-Jogi Műszaki Megfelelési kézikönyvet, a "MIT"-ek alapján pontosan tudni fogod, HOGYAN kell megfeleltetni az adott weboldalt.

 
 

Induláskor

Most rendkívüli ajánlatunk van a számodra:

a kivitelezésben is segítünk!

Abban az esetben, ha Adatvédelmi vagy Adatvédelmi és fogyasztóvédelmi megfelelésnek együttesen kell eleget tenni, a weboldalak dokumentációit elkészítjük és a átadjuk neked a megoldó kulcsot (mit, hová és milyen módon kell felrakni, elhelyezni, közzétenni, stb.), tehát

most a segítségünkkel a webjogi ismeretek nélkül is egyszerűen tudod ügyfeleidet megfeleltetni a Web-Jogi elvárásoknak.
 
 

Ettől nem kell félned!

Nem kell attól tartanod, hogy az ügyfeled mit fog szólni ahhoz, ha most (így utólag) jelzed neki, hogy a korábban neki eladott weboldal web-jogi hiányosságokat rejt!Ezzel a "félelemmel" évekkel ezelőtt mi magunk is szembe találtuk magunkat, hiszen magunk is hosszú évek óta fejlesztünk weboldalakat.
Mi úgy döntöttünk, hogy vállaljuk a felelősséget a munkánkért és tájékoztattuk az ügyfeleket arról, hogy jogszabályi változások történtek, ami miatt szükségessé vált a weboldal módosítása.

Az ügyfeleink jó néven vették, hogy webfejlesztőként ügyelünk az ő jogi megfelelésükre és, hogy jeleztük a hiányosságokat, amikért persze részben mi, mint webfejlesztők, részben az ügyfél ügyvédje volt felelős, aki az ÁSZF és egyéb tájékoztatókat elkészítette.

Javasoljuk tehát az ügyfelek felé így kommunikálni a web-jogi megfelelést

1.) jogszabályi változások voltak, amik némi változtatást indokolnak (ez a webfejlesztő oldala)
2.) vannak olyan változások is, ami nem a webfejlesztő feladatkörébe tartoznak, mint a tájékoztatók és ÁSZF elkészítése, de szívesen megnézi a webfejlesztő (illetve helyette mi) vannak e hiányosságok és ha igen, felhívja rá a figyelmet és javasol rá megoldást is.
Nekünk ez eddig mindig bevált, nem volt kivétel!
Egy eset 2015 évből: a pegperego.hu webáruház webjogi megfelelést részben mi végeztük, de 2015 évben, mikor is megkezdtük komplex web-jogi megfelelési szolgáltatásunkat, jeleztük a webshopot üzemeltető cég felé, hogy módosítások szükségesek, cserélni kell az ÁSZF-et és az ügyvédjük által készített Adatkezelési Tájékoztatót is (hiszen az egyátalán nem jogszerű).
Mivel ügyvéd készítette a dokumentumokat, konkrétan rá kellett világítani arra, milyen hiányosságokkal rendelkezett az ügyvéd, majd elkészítettük a teljeskörű web-jogi megfelelést.
Épp rendbe tettük a web-jogi megfelelést, a webshop kapott egy átfogó fogyasztóvédelmi ellenőrzést. A vizsgálatot a műszaki ellenőrzési főosztály végezte és mindent rendben találtak! A cégvezető boldogan hívott és megköszönte, hogy a munkánknak köszönhetően eredmnyesen zárult a hatósági vizsgálat.

Jobb érzés ez, mintha azzal hívott volna, hogy nem jogszerű a weboldal, amit készítettem nekik, kaptak egy 500ezres bírságot és 30 napot, hogy rendbe tegyenek mindent.

Egyébként valós dolog már, hogy a Hatóság egy ügy kapcsán láncban ellenőriz, tehát ha talál egy "gócpontot", mint a webfejlesztő, akinek van 100 olyan weboldala, ahol ugyan azt a jogsértő megoldást alkalmazza, kiterjeszti a vizsgálatot a 100 ügyfélre is és ez sokkal rosszabbul hat a webfejlesztőre mint ha maga menne elébe és előzné meg a bajt.

Jobb vállalni a felelsősséget a saját munkáinkért és elvégezni a hiányosságok pótlását, mint egy (vagy több 100) hívást kapni (akár egyszerre), hogy milyen kókler cég vagyunk.


 
 

Gondold át! Mit veszíthetsz?

1.
Díjmentes segítséget kapsz tőlünk:
ellenőrizzük eddigi munkáid jogszerűségét;

2.
Díjmentesen megtanítunk a legfontosabb műszaki megfelelési pontokra,
így a következő munkáidban már nem lesz hiba;

3.
Ügyfeleidet - igény szerint - segítjük minden web-jogi kérdésben,
teljes körűen támogatjuk megfelelésüket.

Mivel az ügyfeleid a te ügyfeleid, ezért semmilyen körülmények között sem végzünk számukra olyan szolgáltatást, ami ütközne az érdekeiddel, így
a Web-Jogi Audit és a Web-Jogi Dokumentációk elkészítésén túl nem vállaljuk a weboldal szövegrészeinek módosítását, checkboxok beépítését, stb.!
 
 

Kérdésed van?


Kérdezz tőlünk!


 


A kérdéseidet Gecsei György Web-Jogi Megfelelési Specialista, a Web-Jogi Alapkönyv, Jogszerű és Legális E-mail listák kézikönyv, a Webáruházak Web-Jogi Megfelelése kézikönyv és még számos szakmai könyv és web-jogi segédanyag szerzője válaszolja meg.

Szeretnél többet tudni a Web-Jogi megfelelésről?
Nézdd meg web-jogi kézikönyveinket!
web-jogi termékek
 


Kérdéseidet az alábbi e-mail címre küldheted el:

audit@web-jogi-audit.hu


www.web-jogi-audit.hu2016 Minden jog fenntartva!
Impresszum